Лю Тао се мръщи, докато изпълнява жабешки скокове в жегата -упражнение от ритуалната гимнастика, на която отново са призовани работещите в предприятията в Пекин.

Прекъснати преди три години заради липсата на ентусиазъм, масовите физзарядки на работното място бяха подновени, тъй като китайските власти са загрижени за здравето на населението, водещо все по-заседнал живот.

Всяка седмица в парк до Забранения град инструктори показват на доброволци упражненията, които те на свой ред ще показват на жителите на Пекин. Работещите в предприятията ще ги изпълняват два пъти дневно на фона на музика, предавана по държавното радио.

"Младите постоянно похапват и прекарват целия ден седнали пред компютъра. Не искат да правят упражнения", оплаква се 28-годишният Лю. Той работи в агенция за недвижими имоти. Собственикът му поръчал да научи упражненията, за да ги показва на колегите си.

"Това е полезно за тялото и духа", казва той, преди да се обърне към няколко души, строени в редица. Те изпълняват показваните движения, а инструкторът определя ритъма: "Раз, два,три, четири!"

Въведена през 1951 г. от Мао Цзедун, който искал да вдъхне енергия на работниците в младата комунистическа Китайска народна република, физзарядката претърпява развитие през десетилетията.

В нея навлизат традиционни китайски движения като тези от кунгфу, както и от съвременните западни дисциплини като аеробика и боулинг.

64-годишният Чжан Чжънин, който демонстрира упражненията близо до Забранения град три пъти седмично, се надява, че пекинците ще харесат гимнастиката.

"Можете да правите упражненията и другаде, не само на работното място - преди училище, когато сте в отпуск, когато пътувате или като се пенсионирате", добавя той.