Най-малко 136 души са били убити от източногерманския комунистически режим при опит да избягат на Запад през Берлинската стена от 1961 до 1989 г., заявиха вчера германски учени, осъществили първото подробно проучване по темата.

Изводът е резултат от четиригодишен съвместен проект на Мемориала на Берлинската стена и Центъра за исторически изследвания в Потсдам.  

Министърът на културата и медиите Бернд Нойман заяви, че е важно младите поколения да помнят бруталността на миналото, особено в момент, когато Германия отбелязва 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Проектът връща достойнството на жертвите, подчерта министърът и добави, че тенденцията напоследък да се омаловажават престъпленията на бившия комунистически режим в Източна Германия прави подобни проекти изключително важни. Неговото министерство даде 280 000 евро за целта.

Няма официални данни за броя на убитите извън Берлин по дългата граница, разделяла Германия, но според германски медии жертвите са 1347.  Правителството на бившата ГДР криеше информацията за жертвите.

Целта ни бе да спасим биографиите на тези хора от официалната забрава на източногерманското правителство, заяви Мартин Сабров от Центъра за исторически изследвания в Потсдам. Искахме да покажем лицата им, като ги свържем с тяхната лична история, каза Мария Нооке от мемориала на Берлинската стена.

От 136-те жертви, чиито биографии са събрани в новия сборник "Жертвите при Стената 1961-1989 ", повечето са млади мъже на възраст между 16 и 30 години. Сред убитите има 9 деца и 8 жени. Включени са също няколко жители на Западен Берлин и осем източногермански граничари. Още 251 души са починали по време на редовно преминаване на границата, главно от инфаркт.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето