Утре президентът Георги Първанов ще отбележи една година от встъпването си в длъжност.

Преди година 21 топовни салюта отбелязаха края на мандата на Петър Стоянов и встъпването в длъжност на новия президент. Тогава СДС отчете успешни пет години. До сега, според сините, успехът на Първанов е само един.

"Можем да се похвалим, че в качеството си на президент той продължи да води социалистическата партия към подкрепяне на консенсуса за присъединяване на България към НАТО", посочи говорителят на СДС Николай Младенов.

При встъпването си в длъжност Първанов постави в речта целта Европейски съюз преди НАТО, но отбеляза, че ще влезем в Алинаса по време на неговия мандат. Пред народните представител той заяви още: "Аз не искам разширени конституционни правомощия, но няма да позволя орязването на досегашните."

Според СДС обаче, държавният глава иззема правомощия на премиера и кабинета.
"Иззема правомощието на премиера да говори. И двамата обаче не отговарят за срастването на престъпността с държавата, защо беше застрелян прокурор на улицата, за подслушването на журналисти и политици", подчерта Младенов.

Освен промени в Конституцията, Първанов обеща управление на националното съгласие и ускоряване на армейската реформа, борба с престъпността, стабилна съдебна система.

"Президентската администрация ще се обърне към реалните проблеми на деня", бяха думите на държавния глава.

СДС е на мнение, че Първанов не успява да бъде социален президент. Той ще представи своя анализ за успехите и неуспехите си в четвъртък.