Около седем полицаи нахлуха в сградата на бившата Комисия по досиетата, за да изземат сградата и собствеността принудително.

550 досиета на агенти на бившите служби се пазят в секретния архив и няма закон, по който да бъдат обявени, заяви пред журналисти заместник-председателят на бившата Комисия "Андреев" Евгени Димитров. Той смята, че имената са на хора от спорта, обществения живот, съдебната система, медиите, агенциите и правителствата. Димитров се опасява архивът да не бъде манипулиран и се притеснява за собствената си сигурност.

Вчера Евгени Димитров е сезирал върховните административни съд и прокуратурата за влизането на полиция в сградата. Според него, областният управител на София Росен Владимиров е бил манипулиран за издаването на заповедта за изземване на сградата и настаняване на Държавната комисия по сигурността на информацията. Димитров допълни, че подписът не бил на областния управител.

Около 10 часа започна подмяна на ключалките и запечатване на деловодството в сградата. Малко след това председателят на сегашната комисия Цвета Маркова каза, че архивът е запечатан в каса от седемчленна експертна комисия от всички служби. В края на процедурата тя показа части от унищожена хартия до вратата на архива и поясни, че в помещението е влизала само Комисията "Андреев". На въпрос, откъде е хартията, Маркова отговори така: "Питайте тях." Попитана как ще докаже, че останките от хартия не са разпръснати от тях, тя заяви: "Не е наша работа да доказваме. За нас беше важно, че не сме влизали в архива".

И двете комисии твърдят, че няма да носят отговорност, ако изтече информация от архива.

Още за спора между старата и новата комисия по досиетата ще научите утре в предаването "Тази сутрин".