Хората, които консумират големи количества неферментирали соеви продукти като тофу и соево мляко, са изложени на понижен риск от развитието на белодробен рак, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от анализ върху предишни проучвания, направен от китайски и американски специалисти.
Изследователите все още не разполагат с доказателства, че соята сама по себе си осигурява защитен ефект. Съединения в соевите растения, известни като изофлавони, са забавили растежа на ракови клетки в лаборатория.
Резултатите от досегашните изследвания на връзката между соята и белодробния рак са смесени. Поради тази причина учени от Китай и САЩ са решили да направят преглед на предишни проучвания. Специалистите са анализирали общо 11 изследвания, участниците в някои от които били наблюдавани десет или повече години.
Обобщавайки резултатите, учените са установили, че за хората, които включват най-голямо количество соеви продукти в менюто си, рискът от развитието на белодробен рак е с 23 процента по-малък, отколкото за тези, които не консумират достатъчно соя.