
Изследователи от Шотландия и Сингапур разкрили как ресвератролът в червеното вино контролира инфекциите. Изследователите са на мнение, че антиоксидантът, който се съдържа в ципата на зърната грозде и в по-големи количества в червеното вино, отколкото в бялото, позволява да се предотвратят инфекции, които могат да прераснат в сепсис. Смята се, че ресвератролът освен това предотвратява образуването на кръвни съсиреци и помага в борбата с рака.
Като експериментирал с две групи мишки, изложени на въздействието на силен инфекционен агент, екипът установил, че у гризачите, които не са били подложени на лечение с ресвератрол, възникнала силна реакция, сходна със сепсис при хората, която може да бъде последвана от увреждане на органите и смърт.
За сметка на това групата, приела ресвератрол, не била засегната от никакви инфекции. Според изследователите ресвератролът пречи на образуването на два ензима - сфингозин киназа и фосфолипаза D, които имат важна роля за отключването на инфекциите.
Сериозните инфектии са трудни за лечение и много хора умират поради липса на медикаменти, заяви Алирио Мелендес от Биомедицинския изследователски център в Глазгоу. Освен това редица хора, които са били засегнати от сепсис, водят живот с лошо качество заради уврежданията, причинени на редица вътрешни органи от инфекцията. Крайната цел на изследването ни бе да открием нова потенциална терапия на сериозните инфекциозни заболявания, допълни ученият.