Астрономи са в очакване на Земята да паднат инструментите, изпуснати от Хайдемари Стефанишин-Пайпър при ремонтни работи на МКС в открития космос, съобщи "ИТАР-ТАСС".

По данни на сайта на американската система за контрол на космическото пространство това, което е останало от чантата с инструментите, днес трябва да достигне повърхността на нашата планета.

"Инструментите за работа в открит космос се произвеждат от специална силно закалена стомана. Затова е напълно вероятно някои фрагменти да не изгорят в плътните слоеве на атмосферата и да достигнат земната повърхност - заяви пред "ИТАР-ТАСС" експерт от ракетно-космическия отрасъл.

Първоначално се очакваше инструментите да паднат на Земята на 25 юли, но след това датата бе променена от специалистите. Хайдемари Стефанишин-Пайпър изпусна чантата си с инструменти през ноември 2008 г. Тогава НАСА съобщи, че чантата е един от най-големите предмети, изпускани от човек в открит космос.

Често астронавтите губят единични инструменти - отвертки, шпатули и други подобни. Ударът при падането няма да е от слабите, тъй като чантата е с размери на средно голяма раница и тежи 13 килограма. Колко от нея ще изгори в плътните слоеве на атмосферата, не е ясно. Не се знае и в коя точка на планетата ще паднат инструментите.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето