Заради високите температури днес телефоните в Центъра за спешна медицинска помощ в София прегряха. Екипите на бърза помощ буквално летяха от един адрес на друг. С един от дежурните лекари днес бяха Станислава Младенова и операторът Кристиян Иванов.

През целия ден в центъра за Спешна помощ се получаваха сигнали предимно от хора с хронични заболявания, почувствали се зле от горещото време. Въпреки, че улиците на София бяха празни, линейките на Бърза помощ не се застояваха за дълго.

Един от сигналите отведе екипа ни квартал "Факултета". Сигналът е за припаднала жена. Въпреки първоначалните съмнения на медиците за слънчев удар, се оказва, че става въпрос за жлъчна криза. За влошеното й състояние е помогнало и няколкочасовото и стоене на слънце.

Без да спира на червените светофари, шофьорът Сашо я кара в "Пирогов". Той работи в Спешна помощ от 34 години.

"Трябва да е луд. Тук, за да работиш, просто трябва да ти има нещо. Бърза помощ е институция, в която малко хора се задържат. Но, който остане, грешка няма - до пенсиониране", заявява Сашо Сотиров.

В столичната спешна помощ работят общо 20 медицински екипа. Доктор Тодоров е от скоро в Бърза помощ, но вече е убеде, че не е работа за всеки.

"Тук е тежка работата, едно 12-часово дежурство натоварва много и естествено има дефицит на екипи. Тук трябва да си кадърен, за да работиш. Има колеги, които започват за малко и се отказва. Но има много колеги, които от 30 години го работят това. Работата е интересна - но или можеш, или не можеш", казва д-р Петър Тодоров.

Средно на ден работещите в Бърза помощ поемат около 10 сигнала. Най-много работа имат през горещите дни като днешния и уикендите, когато джипитата не работят. 

Междувременно стана ясно, че днес екипите на "Бърза помощ" са помогнали на жена да роди на улицата. Това е станало следобед в центъра на София в района на ул. "Тодор Александров" и ул. "Вашингтон".

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето