Открита е и третата черна кутия на пътническия самолет, който се разби в Иран. Вече е прекратена операцията по издирването на останки от жертвите. Днес в Армения е ден на траур.

Черните кутии са сериозно повредени. Въпреки това иранските експерти смятат, че ще могат да разшифроват информацията, която ще помогне да бъде определена причината за катастрофата. Според ръководителя на кризисния щаб към иранската транспортно министерство катастрофата най-вероятно е предизвикана от технически проблем, а не от грешка на пилота.

Самолетът Ту-154 изпълняваше полет по линията Техеран - Ереван. При падането загинаха всички 168 души на борда. В Иран се засилват критиките срещу използването на руски самолети, по-специално на "Ту-154". Реформаторски вестник окачествяват този модел като "лош руски подарък", а друг посочва, че този самолет са смята за най-несигурния в света и е изваден от употреба в Европа и в САЩ.

"Според мен главната причина за катастрофата е, че самолетите ни са стари. А причината да използваме стари самолети са санкциите, които са ни наложени от 30 години", каза Хасан Коджоеи, жител на Техеран.

Американските санкции не позволяват Иран да обнови остарелия си въздушен флот, нито да купи самолети от Европа, посочва Асошиейтед прес. Страната е принудена да използва стари руски машини, за много от които все по-трудно се осигуряват резервни части след разпадането на Съветския съюз. 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето