Най-малко 17 души загинаха, а десетки са ранени, като поне 15 са с опасност за живота, при трагичен инцидент в Италия. Две цистерни избухнали малко преди полунощ след дерайлирането на товарен влак близо до гарата в град Виареджо в северната част на страната. Взривът е бил толкова силен, че са се срутили две сгради близо до гарата.

Избухнал е пожар, който е обхванал и десетина къщи на съседна улица. По думите на очевидци взривът е бил като от бомба.

Близо 300 пожарникари от цяла три италиански провинции са мобилизирани в спасителните операции.

Италианските власти изключват версията за атентат като причина за железопътната катастрофа. Най-вероятна причина за аварията на товарния влак е повреда в спирачната система, информира БТА.

Според очевидци от спирачните челюсти е излизал пушек, когато композицията влязла в гаровите коловози. Двете цистерни с втечнен газ са експлодирали с огромна сила и пламъци са обхванали цялото пространство около гарата, а взривната вълна е изпочупила всички прозорци в околността, разказват те.

Кметът на Виареджо съобщи, че са евакуирани хиляда жители на сгради около местопроизшествието, 200 от тях са настанени в сградата на управата, сто души - в палатки на централния площад, останалите - в местни хотели. Гарата е разположена в историческия център на града.

Спасителите извадиха изпод отломките на рухнала сграда телата на две деца. Тежко ранени са 36 души, сред които двама малолетни. Петнайсет души са откарани в различни клиники за реанимация. На мястото пристигна ръководителят на италианската служба за гражданска защита Гуидо Бертолазо.

Само след дни в Италия се открива Срещата на Върха на осемте най-развити страни. За целта Рим блокира границите си, замразявайки Шенгенското споразумение по мотиви за сигурност.

Италианските власти се опасяваха от провокации на антиглобалисти и терористи. Според данни на разузнаването членове на ултраантиглобалистки организации от различни страни подготвяли акции.
 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето