Катастрофа предизвика събарянето на паметник на културата във Велико Търново. Товарен камион се залости под стряхата на 250-годишна къща на емблематичната за града ул."Гурко". Като по чудо пострадали няма. За да бъде изваден автомобилът, трябва да се събори къщата.

Тази сутрин разносвач на хлебни изделия предприема странна за габаритите на управлявания от него автомобил маневра. В резултат камионът се заклещва под стряхата на стара къща, в която по това време се намира и собственикът й.

"Просто нормално, тука е най-тясното място на улицата и това, това не е за първи път", заяви собственикът на къщата Красимир Желев.

Съседите бяха притеснени, но не и изненадани.

"Не знам защо няма една табела отпред на улицата, на която да пише, че е тясно, че е ниско, да не минават", смята Маруся Николова.

Малко след инцидента шофьорът на буса вече го нямаше. Като представител на фирмата, в която работи се яви синът на собственика й.

"Всеки ден си кара хляб, но просто днеска не е съобразил височината на буса, няма и знаци в момента", обясни Синан Камберов.

По думите на свидетели, шофьорът предизвикал пътното произшествие е около 19-годишен. Наша проверка установи, че във фирмата работи от две седмици. Къщата, която по негова вина ще бъде съборена е на повече от 200 години, паметник на културата, увековечен в стотици художествени произведения е.

"Но жалко, защото, това го има по всички гидове. Даже скоро гледах в Гугъл ърт, също има тая къща снимана. Хората от цял свят ги виждат и жалко, че сега трябва да си замине по такъв глупав начин, много глупав", смята съседът Николай Стоев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето