Започна делото за катастрофата, при която загина телевизионният водещ Емил Трифонов - Кембъла. След като делото вече мина на две инстанции, които се произнесоха с две различни присъди, сега предстои решението на Върховният касационен съд.

Първата инстанция, която разглежда делото срещу Боян Георгиев - шофьорът, който управлява пиян колата във фаталната вечер, е Софийският градски съд. Тогава Георгиев и адвокатът му пледират за съкратена процедура. Съдът отхвърля това искане.

"В края на краищата в един процес има две страни. Аз съм едната, очаквам не възмездие, очаквам справедливост”, заяви бащата на Кембъла Благовест Трифонов.

На 13 май 2008 Съдът определя ефективна присъда 5 години лишаване от свобода за Боян Георгиев. Една година по-късно състав на Софийския апелативен съд заменя ефективната присъда с условна. Мотивът е, че на първа инстанция неправилно е отказано съкратено производство.

"Тази условна присъда за мен това не е наказание, за мен това си е подигравка с паметта на Емил", заяви Невена Трифонова, сестра на загиналия.

"Това, че хората нямат страх от затвора е именно заради тия условни присъди, които напоследък станаха толкова обикновено явление, че хората, които не са по един или друг начин във, или като жертви, или като близки, просто не им прави впечатление, което е най-лошото. Нашето общество трябва да има абсолютна непримиримост  към всички, които в пияно състояние карат с превишена скорост и помитат гражданите на Република България”, допълни още Благовест Трифонов.

Докато делото срещу Боян Георгиев се придвижва по инстанциите, са приети някои корекции в Наказателния Кодекс. Съкратена процедура вече не се допуска по дела за престъпления, извършени в пияно състояние.

"Обществото е достигнало до извода в резултат на много катастрофи, на много жертви, на много сълзи, че не трябва да има никакво снизхождение към тези пияни водачи. За съжаление ние дълги години давахме възможност на пияните водачи да се измъкват безнаказано с условни присъди. Аз се надявам, че в този случай независимо, че процедурата е започнала по старите разпоредби, върховните съдии ще се съобразят с тенденциите, които са в правораздавателната ни система, ще отчетат високата степен на обществена опасност на това деяние и наистина ще дадат ефективна присъда", коментира Владимир Тодоров от Българска Асоциация на пострадали при катастрофи.

Делото срещу Боян Георгиев трябва да бъде довършено по стария ред. Решението на Върховните съдии предстои.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето