Не е имало български граждани сред пътниците на изчезналия над Атлантическия океан "Еърбъс А330". Това заявиха от външното министерство. До момента от там не се ангажираха с официална информация за това дали е имало българи на борда.

Френски пилоти изразиха съмнение, че причина за този инцидент е светкавица. Според тях, самолетът има толкова степени на защита, че на практика е невъзможно всичките да излязат от строя.

В издирването участват три оборудвани с радари самолети на бразилската армия, както и по един френски и американски самолет. В района на трагедията са и четири кораба, оборудвани за подводно търсене. Досега тела още не са открити.

Пилоти коментират, че внезапната загуба на връзка със самолета може да предполага внезапно разпадане още във въздуха. Лайнер като "Еърбъс А330" има три генератора на електричество и две резервни батерии. Дори при загуба на радиовръзката авиокомпанията може да следи постоянно състоянието на самолета.

"Нуждаем се от време, за да разберем можем ли да открием черните кутии. Практиката показва, че това може да стане до 30 дни. Но аз не съм никак оптимист. Освен, че океанът там е много дълбок, дъното е планинско и още повече ще затрудни търсенето", смята Пол-Луи Арсланян, ръководител на Френското бюро за разследвания и анализи.

В Бразилия е обявен тридневен траур в памет на 228-те загинали.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето