1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

София, Бургас и Варна - най-скъпите градове

БГ Бизнес
 

Това показва редовният доклад за цената на живот и заплатите в България

Цената на живота остава най-висока в София, а най-евтини за живеене от големите градове са Шумен и Търговище. Така човек със заплата от 500 лв. в тези два града, може да си купи чувствително повече неща, отколкото в София.

Изразено в числа един лев в София има 10% по-малка покупателна сила, отколкото в Русе.
И въпреки това статистиката е такава: ако печелите парите си в столицата, а ги харчите в дунавския град или Пловдив, ще добавите към левчето си десет стотинки. По-евтини не са стоките, а услугите.
Северна България традиционно остава с най-евтиния труд, като по последни данни най-ниски са заплатите в градове като Шумен и Търговище.

Според индекса, работните заплатите на средните позиции са най-високи във Варна и София. Средните позиции са такива, които изискват качества и умения, но не и специализирано знание. Средния служител е на възраст между 25 и 45 години, знае английски език, лесно сменя работата и може дори да има висше образование, но не го използва.

Голямата разлика в заплащането е при нискоквалифицирания труд. Например работник в автомивка или цех за дограма в София може да взима с 30-40% повече от колегите си в страната. Ако работи качествено, този служител, може да спечели повече от 1000 лева на месец. Но във всички големи градове, без Варна, се работи повече за жилище в сравнение със София.

В столицата, за да купиш 60 квадратно стандартно жилище и си нискоквалифициран служител, ти трябват над 22 години, по сегашните нива на заплатите, а в Стара Загора ти трябват под 15 години - разликата е чувствителна.

Шестте най-скъпи града обаче привличат и най-много инвестиции, така според икономистите заплатите там растат по-бързо от цените.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии