Борбата с корупцията по високите етажи на властта е ключов момент в борбата с престъпността, каза в студиото на "Тази сутрин" Дани Ятом, бивш ръководител на МОСАД и бивш началник на генералния щаб на израелската армия. По думите му законодателството в тази посока трябва да бъде приоритет:

"Имаме идеи, които са много общи и много ми харесват. Идеи, които целят подобряването на нивото на живот на обществото в България, на народа на България, война срещу корупцията, война срещу престъпността, война срещу терора. Това са нещата, които аз правя в Израел. Мисля, че мога да помогна и ако има желанието да помогна, съм готов".

МОСАД има две основни цели -

едната е да предотврати получаването или добиването на некомерсиално оръжие от вражеските държави, а втората  войната с терора. В територията на Израел има разпределение между различните служби за вътрешна сигурност и МОСАД е отговорен за всички действия на държавата Израел извън границата на Израел. В МОСАД служат най-добрите специалисти в Израел, мъже и жени, които извършват смели действия, изключителни и необикновени, много по-смели и много по-интересни, отколкото във филмите на Джеймс Бонд", каза Ятом.

 
Терорът е изключително тежка заплаха

"Обикаля човек по улицата, изглежда съвсем нормален, изведнъж вади оръжие, граната и стреля по заобикалящите го. И поради това, че няма сериозна инфраструктура на терора, няма големи бази, е много трудно и тежко да се получи информация. Основният елемент във войната с тероризма е информацията къде точно са и какво... Ако няма точна информация в реално време, нищо не можем да направим", отбеляза бившият шеф на МОСАД.

На въпрос как смята да помогне на Яне Янев в борбата с политическата корупция в България, специалистът даде пример с Израел, като заяви, че там никой не е над закона.

"Аз съм готов да помогна на всеки, който иска да се бори срещу тероризма, организираната престъпност и корупцията", каза бившият политик, в отговор на въпроса дали би поел пост в едно българско правителство, ако бъде поканен.

"И българските тайни служби имат също нелоша репутация, и се надявам, че с годините, не след много години, когато навлязат в българските тайни служби нови средства, нови методи и нови технологии и те получат достатъчно финансиране и бюджети, за да могат да си вършат работата както трябва, ще стигнете до големи успехи, защото имате много талантливи хора", каза още Ятом.

 

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg