Шестнайсет души загинаха на място, а 15 са ранените при тежък инцидент в местността Бакаджиците край Ямбол. Единадесет от жертвите са жени, четирима са мъже. Сред загиналите е и 16-годишно момче. Всички са били пешеходци и търговци.

Автобусът, шофиран от 61-годишен водач от Ямбол, е превозвал възрастни от Дом за стари хора към храм за ежегодното честване на Спасовден. След като потеглил обратно към града, на около 200 метра от храма, по неизяснени все още обстоятелства (най-вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш, встрани от пътното платно, хора.

Посетителите на събора, на който по традиция се събират над 2000 души, са в шок. На шофьора му е взета кръвна проба за алкохол. Всички пострадали са в ямболската болница. Състоянието на трима от тях е тежко.

При спасителните работи е пострадал и полицай, който е откаран в болница. Болниците в Сливен и Бургас имат готовност за оказване на помощ. 

Автобусът, причинил инцидента, е в експлоатация от над 30 години. Той е собственост на частна ямболска фирма - "Ем Си Ай Слав Славов". "Чавдар"-ът  е преминал технически преглед на 12 май. Слав Славов е задържан за 24 часа в полицията.

Премиерът Сергей Станишев отпътува за мястото на катастрофата. Правителството обяви 29 май за ден на национален траур.

Информация за ранените и жертвите дават на телефон 046/633 112.

Интервю със собственика на автобуса убиец

Техническа неизправност - основна версия за инцидента

Докараха тежко ранените в "Пирогов", сред тях е и шофьорът

Извънредна емисия на bTV Новините в 17 ч. вж. тук

Извънредна емисия на bTV Новините в 15 ч. вж. тук.

Картина от мястото и информация преди 12:30 ч. вж. тук