Радиация над нормата регистрира проверка на bTV край затворен уранов рудник, където се преработват камъни за строителството. Екипът ни установи още, че фирмата "Екоинмат" ползва без разрешение водите на река Пробойница, които се вливат в Искър.

bTV направихме измерването с уред на сдружение "За земята", които са проверявали района преди няколко месеца. Според директора на фирмата - радиация няма.

От екоорганизацията обясниха, че тези превишения не са опасни, ако човек не се задържа много край обекта. Не е така, обаче за хората на терен, както и за местата където той се влага като строителен материал.

Оказа се, че "Екоинмат" ползва водите на близката река Пробойница при преработката на отпадъка от урановата мина, за което няма разрешение.

Проверката на bTV започна след като хората в района алармираха, че от около 20 дни реката тече в различен цвят, а по течението й умира риба.

От Министерството на икономиката и енергетиката, в чиито ресор е бил уранодобивът, обясниха, че фабриката за преработка на камъни не може да функционира, ако няма съответните разрешения за ползване от екоминистерството.

От Районната инспекция по опазване на околната среда и водите съобщиха, че не са издавали разрешителни на фирмата и ще направят проверка. 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето