Млад фермер от плевенското село Дебово иска промяна в наредба на земеделското министерство, която да подпомага хората с увреждания. Драгомир Цветанов (28 г.) е изгубил зрението си, но въпреки това не се отказва от идеята да отглежда животни. Вместо помощ засега министър Валери Цветанов препоръчал на фермера да направи дарителска кампания, с която да събере средства за фермата си.

Миналата година bTV новините разказаха за Драгомир. Той е сляп заради усложнения при диабет, но това не му пречи да гледа 10 крави. Тогава проблемът на Драго беше покривът, срутен от градушка. Днес, девет месеца по-късно, покривът е ремонтиран. Драгомир обаче има друг проблем:

"Аз искам да направя категоризация на фермата по изискванията, да може от първи януари 2010 г. да ми се изкупува млякото, защото такива са условията - който не е категоризиран от 1 януари 2010 г. няма да му се изкупува млякото".

Затова мъжът кандидатства по програмата "Млад фермер". Тя ще му позволи да продава гарантирано млякото си на по-висока изкупна цена. Оказва се обаче, че не може да получи пари от нея. "В програмата е заложено да си регистриран за не по-голям срок от 14 месеца, а аз съм регистриран вече пета година като земеделски производител", обяснява Драгомир.

Следва кореспонденция между него и земеделското министерство. Отговарят му, че може да кандидатства по други програми, които обаче нямат такива финансови възможности както млад фермер. "Те ми предлагат най-младата мярка за полупразни стопанства - там са 1500 евро, те докато влязат във фермата, нищо няма да има налице на днешно време".

Драгомир многократно търси връзки с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов: "Обещаха ми от министерството, че ще ме търсят, лъжат ме постоянно - министърът го няма, министърът по болест, звъня на другия телефон - на секретарката на Бъчварова, тя вика министърът е тук".

Драгомир предлага промяна в нормативната уредба, която ще позволи на хора с увреждания като него да получат облекчения по програма млад фермер. Засега обаче неговото предложение не среща подкрепа.
"Сега просто не знам накъде да тръгна, в омагьосан кръг съм, държавата абдикира просто, не знам накъде да тръгна...". Фермерът е сигурен в едно - че въпреки всичко ще продължи да се занимава с животновъдство.

От министерството пък му предложили да направи дарителска кампания, с която да събере средства за фермата си. Никой обаче не му обяснил как точно да я направи, нито пък му обещали подкрепа в начинанието.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето