Всяка делнична сутрин в 6:30 ч., директорът на училището във Вълчитрън, Детелин Лунгулов, се превръща в шофьор. Автобусът е купен с помощта на училищното настоятелство преди години. За да събере и закара учениците си, директорът-шофьор обикаля пет села, две от които дори са в друга област.

Така от 130 ученици във Вълчитрън, 80 са от други селища. Повечето деца се качват в автобуса с цветя в ръка – те почти всеки ден носят букет на учителката си. Тук безплатна закуска получават не само малките, но и големите ученици. Причината за това е, че брашното се купува на по-ниски цени и закуските се правят в кухнята на училището.

Така питка с колбас и кашкавал, ябълка и чаша чай струват само 30 ст. Закуските са една от причините децата от съседните села да изберат да учат тук. Директорът твърди, че 158-те хиляди лева бюджет годишно стигат. Средства има дори за оборудване на кабинети.

Според Лунгулов рецептата за успех на селското училище е проста: "Повече воля, повече упоритост, не да си изпееш урока и да си хванеш чантичката и да си отидеш вкъщи или на кафе, а да си постоянно между родители, между деца."

Тази рецепта се следва и от 11-те учители. В края на тази учебна година тук вече мислят за следващата. И обиколките за набираме на ученици вече са започнали.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето