Без жертви се размина най-мощният пожар в следвоенната история на Москва. Огънят избухна след пробив в газопровод в югозападната част на руската столица минути след Деня на победата и продължи до сутринта, съобщи ИТАР-ТАСС. Над града се изви огнен стълб с височина над 150 м, а небето над Москва се оцвети в тъмнооранжево, допълва агенцията.

Кметът Юрий Лужков и министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу пристигнаха на местопроизшествието, за да координират действията на аварийните служби. Лужков потвърди, че са

пострадали петима души

Четирима обгорени са настанени в болница, а един, с 8 процента изгаряния, е отказал хоспитализация. Кметът подчерта, че не е допуснат срив в енергийната система, въпреки че няколко столични ТЕЦ-а се захранват именно от този газопровод. Според него пробивът в газопровода е

техногенна катастрофа

Тръбата с диаметър 1200 мм и налягане 12 атмосфери се е скъсала поради рязко покачване на налягането или някаква друга техническа причина.

По-рано представители на правоохранителните органи не изключиха версията за умишлен саботаж, довел до разхерметизация на авариен клапан с диаметър около метър. Пробивът е станал на надземен участък от тръбопровода.

Малко след 5 ч. сутринта пожарът бе локализиран. След като аварийните служби успяха да затворят всички спирателни кранове, притокът на газ бе прекратен, но е нужно време, докато освободеният газ изгори напълно.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето