Близките на загинали при катастрофа в магистрален билборд, искат премахването на рекламните съоръжения от пътищата. Веднага след празниците те ще подготвят искове. Репортаж на Генка Шикерова и Благой Момчилов.

На 22 април двама души загиват на място, защото се удрят в билборд...Няколко дни по-късно двама души оцеляват точно, защото този билборд вече е на земята.

В края на март 27-годишният Бисер Германски прегръща първородната си дъщеря. Месец по-късно издъхва на място след като колата, в която пътува, се забива челно в един от много билбордове на магистрала Хемус.

Дни след инцидента Атанас Димитров и Теодора Димитрова пътуват от София към Правец. Отново вали, а те намаляват близо до участъка, където преди няколко дни е загинал приятелят им. Не е трудно да го открият, защото минути преди тях на същото място е станала нова катастрофа.

"Минахме покрай билборда и видяхме, че има пострадали. Те ги бяха откарали вече момчетата. По абсолютно идентичния начин", разказа Атанас Димитров.

"Падналият билборд преобръща колата през канавката, но всъщност тях това ги спасява, че той вече е бил паднал", разказа Теодора Петкова.

Бащата на загиналия Бисер Германски е бивш автомобилен инструктор и след инцидента вече проучил всички обстоятелства около катастрофата. Според него причината за фаталния край е билбордът край магистралата.

"Причината е, че в този участък след дъжд се образува една рекичка. Там се образува аквапланинг. Колата явно от момчето е овладяна, но билбордът е попречил, за да може тя да се претъркаля или да излезе от пътя", обясни Милчо Германски.

Той разказва, че още преди погребението на детето му, от фирмата собственик на билборда вече са търсели възстановяване на щетите си.

"Поискали са в коя компания е Гражданската отговорност, за да имат към застрахователя да се предяви за изплащане на билборда", допълни Милчо Германски.

Крайпътните билбордове са забранени в повечето европейски държави. Непосредствено след катастрофата на магистрала Хемус от агенция "Пътища" съобщиха, че засега у нас подобно нещо не се предвижда, защото към този вид реклама има голям интерес. От своя страна, семействата на загиналите искат да променят това.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето