Такса смет за студентските общежития скача шест пъти и вече се начислява с 10 процента върху данъчната оценка на имота, вместо досегашните 1,6 на сто.

От тази година статутът на студентските общежития в София се тълкува като "нежилищни имоти на предприятия" и в изпълнение на решение на Столичен общински съвет таксата се вдига, обясни на специална пресконференция Калоян Димитров, председател на Студентски съвет при УНСС.

Досега  общежитията са плащали 114 хиляди лева такса смет, а с промяната на статута им таксата скача на 600 хиляди лева. Студентските съвети очакват недоволство и напрежение сред студентите на есен, тъй като повишената такса ще се отрази на месечните наеми.

По-късно от Столична община разпространиха позиция на кмета Йорданка Фандъкова, според която е напълно нелогично е тълкуването на статута на общежитията като нежилищни имоти . Такова определение е дадено в нарочно писмо от Национална агенция за приходите до общината.

Според кмета е необходима промяна на нормативните документи с цел прецизиране на статута на общежитията, които се използват за жилищни нужди на студентите.

На практика тези имоти не са хотели, нито апартаментни хотели, за да попадат в една категория с тях, посочва Фандъкова. Тя е разговаряла днес с директора на НАН Красимир Стефанов. Двамата са се уточнили да бъде сформирана работна група към НАП с представители на общината, която да предложи проект за промени в нормативната уредба.  

Към момента има различни варианти за заплащане на такса смет за нежилищни имоти. Собствениците могат да заплатят таксата като заявят необходим брой контейнери, което чувствително би намалило таксата.