1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Данъчното облекчение не стимулирало младите двойки да теглят ипотечни кредити

Финанси
 

Според кредитните консултанти младите няма от какво да се страхуват

Няколко хиляди семейства са се възползвали от данъчното облекчение, което се дава при покупка на жилище чрез ипотечен кредит. Тази година за първи път с подаването на данъчна декларация младите двойки можеха да се възползват и да платят по-малък данък. Насърчава ли това семействата да теглят ипотечен кредит и с колко спестяват, разказва Мария Ванкова.

Облекчението за млади семейства, които имат сключен граждански брак, се ползва с подаване на годишна данъчна декларация за доходите. Резултатът - платените лихви намаляват данъчната основа.

Да видим как изглежда това в цифри: Приемаме, че годишният доход на съпруга или съпругата е 12 хиляди лева. Семейството е теглило 20 годишен ипотечен кредит от 60 хиляди лева. През годината работодателят е удържал около 1000 лева данък.

Благодарение на облекчението, сумата се топи на близо 570 лева. Разликата се връща от НАП в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Това са парите, които реално спестява семейството.

"Сумите до 500 лева ще бъдат възстановявани директно по сметките на лицата, които са подали декларацията ", коментира Николай Мишовски, директор Информационен център.

Облекчението обаче се оказва последното нещо, което в момента би насърчило младите семейства да изтеглят ипотечен кредит.

"Едни мои приятели си взеха жилищно ипотечен креди за 25 години напред и вноската им от 400 скочи на 650 лева в рамките на 3-4 години. Жалко е, не бихме се възползвали от ипотечен кредит", сподели Росен Вучков.

"Не мисля, че сега е моментът. Банките трябва да слязат на други нива в лихвите", смята Тодор Тодоров.

Кредитните консултанти обаче са на друго мнение.

"Цените на имотите са 20-30% надолу, лихвите са на нива от 2007/08 година, близо 7%. Така, че няма основание хората да се страхуват, стига доходите им да са сигурни", коментира Борис Димитров, кредитен консултант

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии