В помощ на майките, чиито децата не са приети на детска градина, скоро започна и социалната програма "Отново на работа". Предвидено е в програмата да се включат 8000 семейства до края на 2012 година.

В редакционната ни поща, обаче, пристигнаха писма на родители, според които програмата изобщо не работи. Още по темата от Мария Савкова:

Преди половин година Ралица Достина разбира за програмата "Отново на работа". По тази програма трябвало да се квалифицират детегледачки, които да получават заплати от социалното министерство. Те пък от своя страна трябва да помагат в отглеждането на деца, които не са приети на детска градина. Ралица успява сама да си намери подходяща детегледачка, въпреки ниското възнаграждение от 240 лева. Но докато я извикат от Бюрото по труда минават повече от 6 месеца.

"Нищо не се случваше доста дълго време. Жената се отрегистрира и започна да си плаща сама осигуровки, тъй като иска и тя да бъде майка и това е естествено”.

От Бюрото по труда обясняват на майката, че въпреки 6-месечно чакане, няма право да участва - в момента на кандидатстване вече е била с прекратено майчинство и отново на работа.

"След като се върнах на работа и прекратих майчинството си, и подадох документите, разликата между тези две дати е 5 дена, всъщност”, разказа Ралица Достина.

От Агенцията по заетостта обясняват, че програмата се финансира от Европейския съюз и условията се определят от там.

"Правилното е, в момента в който е кандидатствала тя да не е била на работа”, обясни Николай Николов, зам.-директор на Агенцията по заетостта.

Ако Ралица реши временно да си остане вкъщи, за да кандидатства в програмата, отново няма да има право да участва - защото вече веднъж се е върнала на работа.