Депутатите откриха сезона с традиционните политически речи от трибуната. Те се върнаха на работа след зимната ваканция, която по правилник продължава до 10 януари.

Народните представители откриха сесията със заявки за старт на предизборната кампания и традиционните атаки към опонента.

Обединение за национални каузи, а не креслив тон - това поискаха ГЕРБ. "Иска ми се прагматизмът да заглуши популизма и българите да не вярват на този креслив тон. Не  така разбира единението президента. Агресия, революционен патос. Той провокира разделение и омраза", посочи Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ.

От президентството заявиха, че се въздържат от коментар на думите на Цветанов. А БСП обвини управляващите в корупция и некадърност. И поиска предсрочен вот.

„Опит на ново програмно правителство и удължаване живота на този парламент ще срещне отпор от нас, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова и се обяви за предсрочни избори и „каквото народът реши””.

Патриотите поставиха акцент върху евро изборите. И предупредиха, че трябва да се фокусираме върху националните, а не либералните ценности.

„Ще се оправим, ако преодолеем васалното си поведение и спрем да козируваме. Тази година ще се явим на изпит ставаме ли за политици или не”, каза лидерът на „Атака” – Волен Сидеров.

А ДПС даде поредна заявка за активно участие в промяната на статуквото в управлението. "ДПС ще търси диалог и консенсус и нов модел за управление", обяви лидерът Мустафа Карадайъ.

На финала „Воля” атакува традиционните си опоненти - патриотите.

Така сезонът беше официално открит, а дебатите по същество тепърва предстоят.