Проектът за Национален здравен портал е по идея на здравната каса и министерството на здравеопазването. Това каза в предаването "Тази сутрин" министърът на държавната администрация Николай Василев. Според него порталът няма да дублира проекта за информационна система на касата. ДАНС и прокуратурата започват проверка на Министерството на държавната администрация по подозрения за безстопанственост и длъжностни престъпления, свързани със създаването на здравния портал.

Министър Василев, който беше в студиото на "Тази сутрин" заедно с депутатите, подали сигнала в прокуратурата, заяви, че идеята за него е дошла още през 2006 година точно от здравната каса и министерството на здравеопазването.

Ние сме подписали меморандум. Тримата ръководители - бившият министър Гайдарски, министърът на администрацията и директорът на НЗОК - г-жа Тодорова, сме подписали документ за този проект през 2007 година - вижте колко отдавна, заяви министър Василев.

Според меморандума трите институции съвместно трябва да разработват и внедряват базова конфигурация на здравен портал в услуга на всички граждани и точно това е направено, каза още Василев. От касата обаче са отказали да дадат информация за здравния портал, за лекарите, които имат договор с нея. По думите на министъра в момента 30 хиляди държавни служители са получили възможност да въведат сами данните си в портала.

Смисълът на проекта е, че данните са лично достояние само на пациенти и на неговия оторизиран личен лекар, допълни още Николай Василев.

Какви и за какво са данните в портала, министър Василев не можа да уточни и пренасочи въпросите към Министерство на здравеопазването и касата.