Мощен взрив в Молдова ограничи чувствително доставките на руски природен газ към България и останалите съседни страни на Балканите. Експлозия прекъсна тази сутрин един от трите газопровода, снабдяващи Балканите с руско синьо гориво. Засега не се налага режим на газа в България, успокоиха от Булгартрансгаз. Отстраняването на аварията ще отнеме между два и пет дни, обявиха властите в Кишинев.

Експлозията стана рано тази сутрин в района на молдовско-украйнската граница. Магистралният транзитен газопровод Ананиев - Тираспол - Измаил е прекъснат. Трите газопровода са отдалечени на достатъчно голямо разстояние. Ако бяха прекъснати и трите тръби, Балканите щяха да се изправят пред нова газова криза.

В момента страната ни получава малко повече от половината нужни й количества газ, обобщи за bTV директорът на Булгартрансгаз Ангел Семерджиев. Газовите доставки продължават по паралелните два газопровода, които не са засегнати от експлозията.

От Булгартрансгаз обещаха, че потребителите в България няма да усетят никакъв недостиг и режим на газа. Дефицитът се покрива от резервното хранилище в Чирен.

Това е една от най-сериозните аварии по транзитните газопроводи в Източна Европа за последните 15 години, отбелязват експерти. За да няма драстичен режим на газа в Източна Европа и Балканите, Газпром увеличи драстично доставките за Турция по алтернативния газопровод Син поток, преминаващ по дъното на Черно море.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето