1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Намалиха доставките на газ за България (видео)

БГ Бизнес
 

Причината - авария в Молдова

Мощен взрив в Молдова ограничи чувствително доставките на руски природен газ към България и останалите съседни страни на Балканите. Експлозия прекъсна тази сутрин един от трите газопровода, снабдяващи Балканите с руско синьо гориво. Засега не се налага режим на газа в България, успокоиха от Булгартрансгаз. Отстраняването на аварията ще отнеме между два и пет дни, обявиха властите в Кишинев.

Експлозията стана рано тази сутрин в района на молдовско-украйнската граница. Магистралният транзитен газопровод Ананиев - Тираспол - Измаил е прекъснат. Трите газопровода са отдалечени на достатъчно голямо разстояние. Ако бяха прекъснати и трите тръби, Балканите щяха да се изправят пред нова газова криза.

В момента страната ни получава малко повече от половината нужни й количества газ, обобщи за bTV директорът на Булгартрансгаз Ангел Семерджиев. Газовите доставки продължават по паралелните два газопровода, които не са засегнати от експлозията.

От Булгартрансгаз обещаха, че потребителите в България няма да усетят никакъв недостиг и режим на газа. Дефицитът се покрива от резервното хранилище в Чирен.

Това е една от най-сериозните аварии по транзитните газопроводи в Източна Европа за последните 15 години, отбелязват експерти. За да няма драстичен режим на газа в Източна Европа и Балканите, Газпром увеличи драстично доставките за Турция по алтернативния газопровод Син поток, преминаващ по дъното на Черно море.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии