Няма да бъде спирано подаването на руски газ за Балканите заради експлозията на магистралния транзитен газопровод Ананиев-Тираспол-Измаил в Молдова тази сутрин, заяви ръководителят на "МолдоваГаз" Александър Гусев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В резултат на взрива е разрушена една от трите тръби, по които се подава газ за Молдова и Балканите, но доставките продължават, заобикаляйки повредения участък по двата други газопровода, уточни Гусев.

Доставките на руски природен газ за България и съседните държави се очаква да бъдат намалени, съобщи преди пресслужбата на Българския енергиен холдинг, която управлява "Булгаргаз".

В съобщението се подчертава, че няма да има ограничения за потребителите в България, тъй като "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще използват вътрешните резерви на преносната ни система и резерва в газохранилището в Чирен.

Руската газова компания "Газпром" отказа коментар за инцидента в Молдова.

Експлозията е станала в молдовската сепаратистка Приднестровска област. По-рано говорителката на молдовската Служба за гражданска защита и извънредните ситуации Лилиана Пушкашу посочи, че пожарът на магистралния газопровод е потушен и са започнали възстановителни дейности. На мястото на взрива в участъка близо до р. Днестър налягането в тръбата е спаднало до нула, уточни тя.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето