Двама български състезатели от първите четири категории в свободния стил имат възможност да спечелят  бронзови медали на Европейското първенство по борба във Вилнюс. Мирослав Гешев в категория до 84 килограма ще се бори директно за третото място, докато Радослав Великов при най-леките (55 кг.) ще участва в репешажите за достигане до спора за бронзовото отличие.

Гешев направи две много хубави борби в първите две срещи, като не остави никакви шансове на своите съперници. В първия кръг Гешев се наложи над представителя на Словакия Дан Палинкас с 2:0 части (1:0, 7:0), а на четвъртфиналите не срещна проблеми с израелеца Сергей Колесников също с 2:0 части (1:0, 1:0).

На полуфиналите Гешев се изправи срещу световния шампион за юноши Сослан Кцоев (Русия). Българинът взе първата част след 1:1 и по правилото "който последен вземе точка, той печели". След това обаче той загуби следващите две части с 0:1 и 0:2. Така Мирослав Гешев ще се бори за бронзов медал с победителя от репешажа между Адриан Рекориан (Румъния) и Науруз Темрезов (Азербейджан).

Радослав Великов пък отстъпи на руския дебютант Нариман Израпилов с 0:2 части (1:2, 0:6) в първия кръг до 55 кг. Все пак Великов ще участва в репежашите за бронза, където ще срещне молдовеца Чиртуака.

Божидар Бояджиев изнесе фантастичен двубой със световния шампион за юноши Сослан Гаглоев (Русия). Бояджиев не допусна да му вземат точки в първите две части, които приключиха при 0:0. В първата руснакът имаше предимство при захвата и спечели с 2:0, но във втората българският борец се реваншира с 3:0.

Още в началото на третата част Гаглоев поведе с 1:0 точки. Броени секунди преди края Бояджиев атакува и в сложна ситуация реферът даде две точки за него и една за руснака. При това положение при 2:2 точки бе вдигната ръката на българина за победител, тъй като бе взел 2 точки от една хватка, а неговият съперник два пъти 1 точка.

След съблекалните незнайно защо съдиите разгледаха набързо контестация на руснаците и дадоха 1:1 точки от ситуацията и присъдиха победата на Гаглоев с 2:1 точки в третата част. 

Дебютантът Димитър Георгиев претърпя загуба от Герго Вьолер (Унгария) с 0:2 части (0:1, 1:4) и приключи участието си.