Много от скулптурите в София осъмнаха със затворени очи тази сутрин.

В интернет пространството се разпространиха снимки, на които се вижда, че скулптурите са с превързани очи. Сред маскираните статуи са на Евлоги и Христо Георгиеви, както и на Пенчо и Петко Славейкови.

Инициативата е под наслов "Отворени очи". Това е протест срещу уволнението на архитект Йорданка Кандулкова, която ръководеше Националния институт за паметниците на културата. Тогава тя заяви, че не са й съобщили уволнението в очите, а с писмо са й казали да си ходи.

Един от мотивите за това е изразено от нея мнение в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас. Според Министерството на културата с позицията си по случая тя е уронила доброто име на работодателя си.

По-рано архитекти организираха петиция срещу уволнението на арх. Йорданка Кандулкова и призоваха министър Вежди Рашидов да я възстанови на поста.

За Кандулкова се застъпиха Общото събрание на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места" и Дружество "Архитектурно наследство" при Съюза на архитектите в България.

Архитект Йопданка Кандулкова е завършила Висшия институт по архитектура и строителство, специалност "Архитектура". Говори руски и френски. Член е на Съюз на архитектите в България, Камара на архитектите в България, Български национален комитет на ИКОМОС. Участва в национални и международни симпозиуми и семинари за опазване на културното наследство.