Ракът на простатата вече е на второ място сред най-често срещаните онкозаболявания между мъжете в България. Липсата на финансирани от държавата профилактични прегледи пречи за ранното откриване и лечение на рака. Как да се предпазим и какви храни помагат за намаляване на риска от болестта разказва Борислав Лазаров.

Ракът на простатата е туморно образувание, което може да се развива с години, без мъжът да усеща някакви симптоми. Във Франция например, всички мъже на възраст от 16 до 45 години, ходят на безплатни профилактични прегледи веднъж годишно. Повечето български мъже не се преглеждат при уролози, а ако усетят болка или симптоми, просто изчакват да им мине.

Статистика има, но последните данни са от преди 6 години. Според тях болните от рак на простатата у нас се увеличават с над 1400 души годишно. При уролозите идват все повече мъже в последните стадии на болестта, която често завършва с летален изход.

"За съжаление, голяма част от пациентите изобщо не търсят специализирана помощ на специалист, а сами си назначават лечение, тъй като, аз също имам много такива пациенти, които, гледайки телевизионни реклами, си изписват сами медикаменти", съобщи д-р Юрий Бъчваров.

Много често пациентите се оплакват например от дископатия, но после се оказва, че тези болки са причинени от разсейки на раковия тумор на простатата. Специалистите препоръчват на мъжете над 50 години да намалят драстично приемането на животински мазнини. Доматите, аспержите и соята помагат при профилактиката на заболяването. Редовният сексуален живот и физическите упражнения също.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето