Според специалисти по заразни и паразитни болести несъбраният боклук може да доведе до появата на редица заболявания. Особено уязвими са бременните жени и децата. Проблемът с боклука е, че когато не се събира с дни, в него започват да се развъждат редица паразити.

"Кучешки екскременти попадат в боклука, след това по някакъв начин децата си играят в боклука, могат да си замърсят ръчичките и оттам естествено при децата е по-ниска хигиената и да се заразят с кучешка тения", обясни доц. Росица Курдова.

Освен кучета, препълнените кофи с боклук привличат като магнит и гризачите - мишки и плъхове.

"В плъховете се откриват, в двайсет и четири процента от тях, едни паразити, които се наричат криптоспориди и причиняват чревни инфекции, чревни паразитози, от котките могат да попаднат оцисти на токсоплазми, едно заболяване, което е особено неприятно за бременните жени", каза доц. Курдова.

По повод на кризата с боклука столичният кмет Бойко Борисов сезира прокуратурата, с искане да потърси отговорност на фирмата, която остави контейнерите препълнени с отпадъци.

За да се предпазите от паразитите, които виреят в боклука, предупредете вашите деца по никакъв повод да не се ровят в боклука, а бременните жени да стоят на разстояние от препълнените контейнери.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето