Проблемът с отпадъците на София ще е в центъра на вниманието на извънредното заседание на Столичния общински съвет днес. Общинарите ще обсъдят прекратяването на договора с фирма "Новера", която се занимава с почистването на столицата.

Вчера концесионерът възобнови събирането на боклука в 19-те района, които обслужва. Така на практика може да се излезе от кризата с боклука. Въпреки подновяването на дейността по почистването кметът Бойко Борисов предложи общинският съвет да прекрати договора с "Новера".

Преди три дни от "Новера" спряха да чистят града с аргумента, че Общината бави плащанията и концесионерът е изпаднал във финансов колапс. В същото време общинските съветници от БСП обвиниха ГЕРБ, че използва за свои цели проблемите с боклука. И червените, и сините от опозицията обаче обявиха, че ще подкрепят предложението за процедура по прекратяване на договора с "Новера".

Тази сутрин по bTV гости по темата бяха Малина Едрева, която представлява ГЕРБ и Жельо Бойчев, представител на БСП сред общинските съветници. Според Едрева аргументът на "Новера", че спират дейността си, защото не им е платено, не е основателен. В договора е записано, че когато има забавяне на заплащането, то същевременно текат и лихви и те нямат право да прекратяват своята дейност. Подлежи на обсъждане дали общината ще изкупи дяловете на "Новера" или само част от пасивите на фирмата.

"Нашата воля, нашето желание, нашият кураж, и преди всичко на кмета Борисов като лидер на нашата партия, е да сложим край на нещо, което 10 години вече рекетира София", отбеляза Малина Едрева.

Представителят на БСП каза пред bTV, че е необходимо да се сложи край на концесията. Той обвини кмета, че се опитва да сложи ръка на финансовия поток, на средствата, които се отпускат за почистване на столицата.

"Големият проблем тук е, че се опитва кметът Борисов и фирми около него да сложат ръка върху този финансов поток, насочен към чистенето".

Опонентката му го контрира, че за първи път тази година се извършва едно регламентирано обявяване на обществена поръчка за концесионер. Днес общинарите предстоят да намерят решение на казуса с концесионера, който отказа три дни да чисти София на предстояща среща следобед.    

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето