Голямото количество месо в храната, особено ако е препечено, увеличава опасността от рак на пикочния мехур, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американски учени.
Когато месото почернее при пържене и печене на скара или барбекю, се образуват канцерогенни химикали. Учени от университета на Тексас установиха, че тези, които консумират добре изпечено или изпържено месо, два пъти по-често боледуват от рак на пикочния мехур от хората, които не наблягат на месото. Рискът е най-голям за любителите на червеното месо. Дори пилето и рибата, когато са пържени обаче, увеличават опасността от рак.
Рак причиняват три основни вида химикали в храната, наричани колективно хетероциклични амини. Някои хора изглеждат генетично по-устойчиви на този риск, свързан с храната.
Изследването, продължило 12 години, е обхванало 1700 души.
Когато месото почернее при пържене и печене на скара или барбекю, се образуват канцерогенни химикали. Учени от университета на Тексас установиха, че тези, които консумират добре изпечено или изпържено месо, два пъти по-често боледуват от рак на пикочния мехур от хората, които не наблягат на месото. Рискът е най-голям за любителите на червеното месо. Дори пилето и рибата, когато са пържени обаче, увеличават опасността от рак.
Рак причиняват три основни вида химикали в храната, наричани колективно хетероциклични амини. Някои хора изглеждат генетично по-устойчиви на този риск, свързан с храната.
Изследването, продължило 12 години, е обхванало 1700 души.