България е на първо място сред европейските държави по брой на изоставените деца, според данни на неправителствени организации. 90% от българчетата, родени с увреждания, живеят в домове. Изключително рядко родителите им ги посещават или прибират.

Такъв дом, в който попадат децата, когато родителите им не могат или отказват да се грижат за тях, се намира и в Горна Козница. Още в началото на 2006 г. обаче е издадена препоръка за закриването му. А през 2007 г. Държавната агенция за закрила на детето изготвя план, според който в интерес на децата тази институция трябва да бъда закрита. Крайният срок е 2008 г.

Преди около седмица майка и дъщеря потърсиха bTV, за да споделят притесненията си свързани със своя роднина, която е настанена в дома в Горна Козница. Младата жена е имала трудно детство.

На осем години е прибрана от полицията, след като бившият ми съпруг е блудствал с нея, разказва Мариела Найденова. Ние не сме знаели къде е тя през всичките тези години, добавя Мариела.

Състоянието, в което я намерихме, беше много тежко, с огромен хематом с израстък и без коса, допълва дъщеря й. "Видимо е, че е недохранена. Този белег й седи на главата, а ми казаха, че тя буйства и я връзваме за радиатора и тя си удари главата. Едно момченце ми каза, те Теодора я държат сама в една стая и тя крещи", разказва още тя.

Жените поискали да станат настойници на Теодора като единствени нейни живи роднини. Отказали им. Оказва се, че изоставената от 14 години в дом Теодора е наследница на имоти заедно с братовчедка си.

Екип на bTV предупреждава кмета на Бобов дол Грети Алексиева, която съобщава на директора на дома в Горна Козница и отива да види Теодора и да провери дали в дома, за който преди години е написано, че трябва да бъде закрит, има признаци на закриване.

Докато наблюдават външния живот през мрежата и заключената врата, питомците на Горна Козница не изглеждат нито буйни, нито агресивни. Те са видимо чисти и в здрави дрехи.

Докато чакат да се изградят новите защитени жилища, за които се говори от повече от година, 58 деца и младежи остават в Горна Козница.

В понеделник ще дойдат още седем души специализиран персонал. Той ще бъде финансиран от неправителствената организация на г-н Марк О’Съливан, която работи от една година в дома.

"Основно сме заети със закриването на дома и подобряването на грижата в него. Когато дойдохме, децата живееха заедно в големи групи, така че се постарахме да намалим групите, като плащаме заплата на един олигофренопедагог и един социален работник и така разделихме малки от големи, така че да постигнем някакво развитие у тях", обяснява Марк.

Господин О’ Съливан е пастор, а съпругата му е певица. Фондацията им е събрала различни по националност хора. На сайта на фондацията се набират както средства, така и доброволци за помощ в домовете из България.

Междувременно съдбата на Теодора се решава от съда в Дупница.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето