Състоянието на Мануела Горсова, която късно снощи беше върната у нас от болница в Израел, е добро. Това съобщи за bTV началникът на клиниката по реанимация и анестезиология във ВМА доцент Николай Петров.

Мануела беше докарана късно снощи в Клиникато по реанимация на военна болница. Резултатите от първите изследвания на момичето, направени през нощта, са добри, казват специалистите от ВМА.

Мануела беше лекувана тук 6 месеца след катастрофата, при която световният шампион Максим Стависки изпрати 18-годишното момиче в кома.

"Лечението вече го стартирахме, по-скоро бих го сложил в графата "поддържащо лечение". Имаме рехабилитатор, който започна да работи по нея. Паралелно с това ще се изготви план за хранене с идеята в рамките на няколко дни да я изпишем", каза доц. Николай Петров.

Твърденията на бащата Красимир Горсов, че момичето пише на български, английски и работи с компютър тепърва ще бъдат проверявани от медиците. Те смятат, че няма особена промяна от състоянието, в което е заминала за Израел, защото Мануела все още диша и се храни през тръба и не е възстановила основни рефлекси

"Състоянието не е различно. Когато имаме възстановени рефлекси можем да мислим за висша нервна дейност - това че диша и се грани през гастростома,  значи че имаме проблем на ниво рефлекси и чак тогава ще се отиде на по-високо ниво. Пак повтарям тя има шанс в това, че е млада. При младите травматично увредени болни шансовете за позитивно развитие са по-големи. Но до какъв обем не съм склонен да прогнозирам. Това, че пише и работи с компютър предстои да верифицираме - с добро чувство, а не да проверяваме какво са постигнали колегите в Израел", каза доц. Петров.

До няколко дни Мануела ще бъде изписана от ВМА, а родителите й ще получат препоръки с режима за последващи грижи и хранене. Благодетелят на Мануела Петър Христов е изразил готовност да закупи всички медикаменти и консумативи по списък изготвен от специалистите в Израел и ВМА. Надеждата на майката Диана Горсова е, че детето й скоро ще се оправи.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето