1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Енергийният регулатор не прие поскъпването на тока

БГ Бизнес
 

Парното от април и юли ще поевтинее общо с 38%

Електричеството може да не поскъпне това лято, а парното и синьото гориво ще поевтинеят значително, прогнозира днес шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

Държавната комисия енергиен регулатор днес попари намеренията на ЧЕЗ, ЕОН и И Ви Ен токът да поскъпне от лятото средно с по 10%. 

"Тая работа няма да стане така, както я искат. Даже въобще няма да стане. Още повече сме в криза", отбеляза Константин Шушулов.

Преди да обсъжда по същество предложенията за по-високи тарифи, комисията регулатор иска да види какви печалби ще обявят трите разпределителни компании.

"Не върви да имаш огромни печалби по десетки и стотици милиони и в същото време да се оправдаваш, че не ти стига увеличението, за да инвестираш по мрежата. А подозирам, че точно това ще стане и тази година", заяви Шушулов.

Парното от април и юли ще поевтинее общо с 38%

Това значи, че следващата зима сметките за парно ще са с над една трета по-малки. Първото намаление на цената ще усетим през 1 април, а второто - през юли. Мегават час топло без ДДС от над 81 лева сега, ще падне на 50 лева.

Природният газ за бита и индустрията също ще поевтинее драстично - с 41%. Цената ще се понижи също на две стъпки - от април и юли.

Шушулов се възмути от януарската си сметка си за парно и дори обмисля вариант да подаде жалба в ръководената от него комисия.

"Все едно платих на цялата малка кооперация и на съседите си парното. За 65 квадрата апартамент получих 350 лева. Ще се жалвам пред комисията", каза още Шушулов.

По отношение на тримесечното отчитане Константин Шушулов коментира, че комисията може да склони то да остане в сила, но само ако ЧЕЗ предложат по-сериозно намаление на цената на тока с повече от 2 лева за мегават час. От ЧЕЗ отговориха веднага, че ако направят по-голяма отстъпка от цената на тока в Западна България до два-три месеца ще са фалирали.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии