1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Парното в София можело да поевтинее най-много с 5.8%

БГ Бизнес
 

Ако падне увеличението от януари, загубите за Топлофикация ще са 28 млн.лв.

"Топлофикация-София" може да си позволи намаление на цената на услугата с не повече от 5.8 за коректните си абонати. Това заяви председателят на Съвета на
директорите на дружеството Георги Кадиев по време на обсъждане в парламентарната комисия по енергетика на размера на цената на топлинната услуга и влиянието на газовата криза върху дружеството.

Намаление от порядъка на 5.8 на сто е в така наречената норма на възвращаемост и единствено решение за такова намаление е в правомощията на Съвета на директорите на дружеството, посочи Кадиев.

Коректните платци на дружеството са 168 000 от общо 410 000 и ако към тях бъде направено такова намаление, загубите на "Топлофикация-София" ще бъдат около 3
млн. лева.

Според него загубите могат да бъдат компенсирани при повишаване на събираемостта, ако подобно намаление подейства като стимул на абонатите с просрочени задължения.

Кадиев посочи, че ако близо 19-процентното увеличение на цената на топлинната енергия от 1 януари бъде премахнато, загубите на дружеството за първите три месеца на годината ще бъдат около 28 млн. лева. Решение за намаление на цените с 19% не е икономическо, експертно, или на Съвета на директорите, а на Общото събрание, което в случая на акционерно дружество със сто процента държавна собственост е министърът на икономиката и енергетиката. Ако министърът вземе това политическо решение, Съветът на директорите трябва да го изпълни, но ние още го нямаме в писмена форма, каза Кадиев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии