В Страсбург, освен Инокентий, печелим ние, нашата архиепископия, и във Варна, отец Любомир. Щом се печели на Инокентий делото, значи се печели и нашето, защото ние имаме по-продължителен период на гонения. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV отец Христофор Събев, който в началото на демокрацията оглави бденията, за да реформира Българската православна църква и българската политическа класа. Той допълни:

"1995 година емигрирахме в САЩ, получихме политическо убежище с няколко свещеника, защото ни взеха църквите. Имаше убити свещеници още тогава. Отец Павел беше пребит от бой, след това почина, от село Драгомирово. Жена му и до ден днешен едва свързва двата края. На моя свещеник Александър Тимчев убиха сина му. Застреляха го, за да респектират баща му и получи 3 години условна присъда убиецът".

"Пратиха ВИС 2, милицията по времето на Жан Виденов ги подкрепи, и уволниха всички наши привърженици(...)Църквата трябва да е една, но да е истинска. Как да се съединя с ченгета в расо, как да се покаеш при човек, който е неканонично избран, попита Христофор Събев.

"Аз се гордея, че съм отлъчен", заяви още Христофор Събев, като допълни, че "най-големият светия на православието Свети Йоан Златоуст е бил отлъчен от църквата и е умрял отлъчен, защото е изобличавал и светската власт и и църковната".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето