Трети март е символ за обединението на българската нация в една държава. На връх Шипка нашите младежи бяха решили да покажат, че не са съгласни с едно нещо – с един член от Закона за културното наследство. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Той информира, че законът е приет само с 12 - 13 гласа "за", 6 - 7 – "против" и другите въздържали се.

"Това е поредната политическа сделка. Парламентът не го е проспал, защото този закон, близо 6 месеца, ние се опитвахме да го спрем и да го върнем. Това е един от малкото закони, който не е минал през правна комисия и не е минал, защото в този закон има правни абсурди, които няма как да минат през юристите и няма как да бъдат нормални като текстове от един действащ закон", отбеляза Красимир Каракачанов.

Според него този закон ще стимулира изнасянето в чужбина на ценности от България. Лидерът на ВМРО обясни, че в този закон има един член, който също е бил сделка, за да подкрепят ДПС закона.

Според този член, паметниците на културата, които някога са били джамии, но в момента не са действащи храмове по няколко причини – първо – защото са паметници на културата, второ, защото в тези градове, в които има такива бивши джамии, няма турско население, няма мюсюлмани – Стара Загора, Самоков и т.н., могат да бъдат отворени.

В момента се води дебат за отваряне на бившата джамия в Стара Загора. Освен джамия, там има останки от ранно-християнски храм и тракийско светилище. Издигането на минаре и отварянето на джамията ще попречи на планирания проект за музей на религиите, каза Каракачанов.

Той заяви, че ВМРО отстоява национални принципи в нормален вид и обясни, че идеята на движението е да се направи диалог в обществото. Патриотизмът, смята Каракачанов, трябва да стане държавна политика, а не да се конфронтира с либерали, социалисти и т.н.

Каракачанов отрече да има коалиция между ВМРО и "Атака" на местните избори във Велинград. Проблемът в града е, че кметът иска да изразходва средства без разрешение на Общинския съвет.

Процеси на някакво обединение в центристкото и дясното пространство текат, смята той. Първата крачка беше направена с обединението на четири формации в Движение "Напред".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето