ЦРУ подготвя предварителен анализ на иракския доклад за оръжията за масово поразяване, пише в днешния си брой "Вашингтон таймс". Координират се усилията на най-малко 8 агенции на САЩ по превеждането и оценяването на декларацията на Багдад. Очаква се предварителната оценка да бъде предоставена на Белия дом днес.

Представител на Белия дом заяви, че подготвянето на детайлна оценка на иракската декларация и сравняването на данните в нея с разузнавателните сведения ще отнеме няколко седмици.

Ирак обвини Вашингтон, че ще се опита да изопачи документа, за да си изфабрикува поводи за военна операция. Според руския в. "Комерсант" в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк назрява голям скандал заради оръжейния доклад на Ирак. Докладът на Багдад, предаден на Съвета за сигурност и предназначен за проучване от инспекторите на ООН, неочаквано за световната общност се оказа в ръцете на САЩ. Това означава, че сега Вашингтон може да произнесе своята присъда доколко опасен е Ирак, без да дочака заключенията на международните експерти. Според редица оценки, войната с Ирак ще започне в началото на март следващата година.