Днес се навършва една година от трагедията с влака София - Кардам. На мястото, където девет души изгоряха в пожара във влака, сега се издига паметник. Свещеници осветиха мемориала и отслужиха панихида в памет на жертвите.

20 минути след полунощ на 28 февруари миналата година при пожара във влака София - Кардам умират девет души - Стоян Ковачев, Валерия Желева, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Матева, проф. Рашо Рашев, Антоанета Тодорова, Галина Иванова и Даниел Вичев. Днес в тяхна памет бе отслужена панихида и осветен паметник.

Точно преди една година на мястото на трагедията е бил и Андрей Иванов от Червен бряг. Днес той сложи цвете и запали свещ в памет на загиналите.

През декември наблюдаващият прокурор поиска за трети път удължаване на срока на разследването с 4 месеца.

Една година след трагедията - са направени над 30 експертизи. Разпитани са десетки свидетели. Изяснена беше причината за пожара - техническа неизправност в електрическата система в шесто купе на кушет-вагона.

Според официалния сайт на плевенската окръжна прокуратура са повдигнати и обвинения на трима от служителите на държавната железница - шафнера Георги Георгиев, началник-влака Иванка Костадинова, и заместник-директора по експлоатация на спалните вагони Георги Иванов, който е издал заповедта вагоните да се залостват с каре и щифт.

Дългото протакане на разследването обезвери роднините на жертвите. В Добрич, например, откъдето са петима от загиналите, вече се съмняват, че истината за трагедията ще излезе наяве и че виновните ще бъдат наказани. Екипът ни се срещна със семейството на загиналия Даниел Вичев.

На 28 февруари миналата година семейство Вичеви изпращат сина си сутринта с автобус за София. Трябвало да се яви на интервю в столицата и още вечерта да се качи на влака, за да се прибере в Добрич, за последни приготовления около предстоящата му женитба. На следващият ден обаче Даниел не слезе от влака.

"Тези хора, те промениха живота ни, на цялото ни семейство, те промениха живота ни. Ние не ходим по сватби, по кръщенета, а ходим на гробища всеки Божи ден, всяка събота, всяка неделя", разказа бащата на Даниел Васил Вичев.

Година след трагедията, родителите все още чакат да получат отговори от разследващите.

"Интересуват ме последните минути от живота му как са протекли, защото от всичко, което сме чували за минути се е разгорял огромния пожар. Много въпроси имам на които чакам отговор", сподели майката на момчето Дорка Вичева.

Отговорите така и не получили, защото все още тече досъдебното производство за пожара във влака. Разчитат обаче цялата истина да излезе наяве.

"Живея с надежда, но като че ли имам вече резерви, подозрения, при една такава масова смърт за мен това е едно причинено убийство от БДЖ, не знам. Не знам колко години още трябва да се заредим с търпение", допълни Дорка Вичева.

Вичеви не вярват, че нещо в системата на българските железници се е променило за една година, за да бъдат влаковете по-безопасни.
 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето