13-годишно момче почти извади окото на възпитателка в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Бургас. Причината - не го пуснала на среднощна разходка. Инцидентът е станал в началото на месеца, но е бил прикрит от ръководството на дома.

На 1 февруари вечерта 13-годишният Стефан Момчев се скарал с възпитателката си, защото не го пуснала да излезе от дома. Избил вратата на стаята. Докато жената търсела помощ, я ударил с юмрук в окото.

"И в борбата да вземе GSM-а, ме удари, при което аз блокирах. Даже децата реагираха: "Виж как гледа, виж, как гледа", а на мен искри ми излизаха от очите", разказа Анка Янева, възпитателка в дом „Ал. Коджакафалията”.

На следващия ден жената заминава за София, където я оперират,  и пише рапорт за инцидента  след връщането си в Бургас. Случаят обаче излезе наяве едва днес.

Анка Янева има 28-годишен стаж в социални заведения. Казва, че досега не е имала подобни инциденти.

"Стефан Момчев е много проблемно дете. От години занимаваме Комисията за противообществени прояви с неговите деяния, многократно са му налагани възпитателни мерки, забрана да напуска дома", съобщи Йордан Тодоров, директор на дома.

Стефан е регистриран в Детска педагогическа стая преди четири години за кражби, палежи и чести бягства от дома. Въпреки двете заведени дела срещу него от Районния съд в Бургас отказват да бъде настанен в интернат с мотива, че няма 14 години.  

За случая е сезирана прокуратурата. Взети са спешни мерки Стефан да бъде преместен в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Бургас.

През април миналата година започна разследване във връзка с информацията, че момиче на 12 години от бургаския Дом "Александър Георгиев - Коджакафалията" е било ритано в главата от 17-годишно момче - също възпитаник на социалното заведение.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето