Във всички европейски страни, както и в САЩ, Япония, Аржентина  днес отбелязват Международния ден на редките болести. В България денят ще протече под мотото "Твоята подкрепа е важна за нас" и се организира от Национален алианс на хората с редки болести и Информационния център за Редки болести и Лекарства Сираци. Патрон на събитието е г-жа Зорка Първанова.

Проявите в столицата включват благотворителен концерт от 11.00 ч. в Зала 11 на НДК, хепънинг пред НДК (от 10-13 ч.), както и благотворителна изложба във фоайето на зала 11. Пред централния вход на НДК ще пуснат символично 6 хиляди балона във въздуха. Денят ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в Пловдив, Плевен, Сливен, Стара Загора. 

Здравният министър Евгени Желев е поканен да участва в проявите. Очакванията от мерките, заложени в Националната програма финансиране на профилактика и лечение на пациенти с редки болести, са да бъде намален броят на децата, родени с тежки наследствени и генетични болести и да се подобри контрола на лечението на редки заболявания, посочват от здравното министерство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето