Веселин Топалов победи Гата Камски (САЩ) с 4,5:2,5 точки в мача на претендентите за световно първенство по шахмат. В днешната седма партия бе разиграна френска защита и гросмайстор Топалов с белите фигури принуди своя съперник да се предаде на 45-ия ход. Така предвиденият осми мач между двата утре вече е ненужен и няма да се проведе

Утре от 14 ч. в зала номер 6 на НДК ще се състои закриването на мача на претендентите за световното първенство по шахмат.

В днешната седма и оказала се последна партия в мача, Топалов с белите фигури избра известен теоретичен вариант на френска партия. На 17-ия ход бившият световен шампион Топалов жертва пешка - на б2, и според мнозина от експертите тази жертва бе доста съмнителна. Но гросмайстор Топалов с блестяща игра опроверга скептиците и теоретиците в залата и стигна до спечелен ендшпил с чист топ повече.

Гросмайстор Гата Камски, който се спаси все пак от цайтнота, направи няколко хода за престиж и се предаде на 45-тия ход.

На пресконференцията Веселин Топалов каза, че това „бе много сложна партия с много грешки”.
 
"Опитвах се  да сведа грешките до минимум. Аз направих най-малко две грешки, но Гата направи повече и изпадна в цайтнот", добави гросмайсторът.

Помолен да коментира мача на претендентите като цяло Веселин Топалов каза: "Изключително оспорван мач с доста оспорвани партии. Гата игра добре, но във втората партия изпадна в тежък цайтнот. Но като цяло мачът бе много оспорван".

От своя страна американският гросмайстор Гата Камски каза: "Това бе интересна и много сложна партия. В разгара на партията играх топ б8, което бе грешка. Веселин игра по-правилно, направи по-малко грешки".