Ирландия затвори летищата си за няколко часа днес сутринта заради облака от вулканична пепел от Исландия, носещ се на юг. Всички полети от и до Ирландия се отменят от 7 до 13 ч. от (6 до 12 ч. по Гринуич, 9 до 15 ч. бълг. време) поради подновения риск за безопасността на екипажите и пътниците в резултат от придвижването на юг на облака от вулканична пепел, причинено от североизточните ветрове, съобщи снощи Ирландското управление за авиация, цитирано от Асошиейтед прес. Затварянето на летищата се отнася и до Ирландската република, и до британската територия Северна Ирландия, което оставя острова временно да зависи изцяло от фериботните връзки с Обединеното кралство и Франция.

Късно снощи и Британското управление за гражданска авиация обяви забрана на полетите над шотландските Хебридски острови поради риск вулканична пепел да попадне в двигателите на самолетите. Това е първото спиране на полетите във Великобритания и Ирландия от 22 април - седмица след изригването на исландския вулкан, уточнява агенцията.

Новите ограничения няма да засегнат самолетите, които обикновено използват ирландското и британското въздушно пространство за полети до други дестинации, понеже заплахата от вулканичната пепел съществува на много по-ниски височини от тези, на които летят самолетите по международните линии.

Двете големи авиокомпании, базирани в Ирландия - Райънеър и Еър Лингъс, оповестиха отменянето на над 200 полета и изразиха съмнение, че обслужването ще се възобнови преди 14ч. (13ч. по Гринуич, 16 ч. българско време). Еър Лингъс уточни обаче, че всички освен един от трансатлантическите й полети ще бъдат изпълнени по-късно днес, с потенциално закъснение.