Българският гражданин Сем Мерт, който се е намирал на борда на катастрофиралия самолет на турските авиолинии, е жив и е бил прегледан в болница. Това съобщиха за bTV от българското посолство в Хага. В листа на пътниците има още едно лице с име, което много прилича на българско. Холандските власти обаче все още не са съобщили на дипломатическото ни представителство, дали и друг наш сънародник е бил в самолета.

Като по чудо българинът се е отървал с лека контузия на крака

След кратък преглед си е тръгнал от болницата.

"Българският гражданин е жив и здрав, само лека контузия на единия глезен, той не е в болница, в момента е някъде из Амстердам или е решил да се завърне в Инстанбул, където евентуално живее", съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Според Горанов, е възможно холандските власти да са допуснали грешка при изписването на името на пътника с български паспорт - "Името му е по-скоро "Джем" малкото, защото на турски "с" се чете като "д", каза говорителят.

Междувременно, в списък на пътниците, представен от някои турски медии се появи пасажер на име "Атанас Стилиян". Присъствието на човек с това име беше потвърдено пред bTV от оператор на горещата линия на турските авиолинии.  

Драговест Горанов също беше предпазлив в коментара си за евентуалната националност на това лице.

"Според холандските власти на борда е имало един български гражданин - въпросният господин, за който споменах, за друг не говорят и до този момент не са ни информирали за нещо подобно", посочи Горанов .

Очаква се в рамките на няколко часа холандските власти да публикуват пълен списък с пострадалите при катастрофата.

Все още не е потвърдена националността на 15 от пътниците

Знае се, че 78 души са турци, а 56 - граждани на други страни. На борда е имало и 4-има американци, служители на компанията "Боинг". При вчерашната катастрофа в Амстердам загинаха 10 души, а десетки бяха ранени.

Специалистите, които разследват катастрофата на летище "Схипхол", все още не оповестяват данни, от които може да се съди за вероятните причини.

Днес черните кутии бяха изпратени в Париж за анализ, който ще отнеме поне няколко дни.
Любителски аудиозапис, който е също предмет на разследването, е уловил последните реплики от разговора между турския пилот и холандския авиодиспечер. Нищо от репликите, разменени 2-3 минути преди катастрофата, не подсказва да е имало проблеми. Оцелелите пътници също свидетелстват, че случилото се е станало внезапно - "Капитанът изведнъж започна да крещи. Първоначално си помислих, че се шегува. Носът на самолета обаче се заби надолу, после леко се повдигна. Помислих си - що за шега е това. И тогава ударихме земята".

От внезапната загуба на тяга и рязкото падане на машината дойдоха предположенията за недостиг на гориво, но засега те не са потвърдени.

Проверяват се и други версии - от неблагоприятни метеорологични условия до удар на птица.
От холандското следствие не потвърдиха пилотът да е искал разрешение за аварийно кацане малко преди самолетът да се разбие, както твърдят турските власти. Представител на Турските авиолинии увери, че пилотът бил опитен, а машината била строена в 2002 г. и е преминала цялостен технически преглед в края на декември миналата година.

 


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето