1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Яне Янев поиска оставката на данъчната шефка в Бургас

БГ Бизнес
 

Софийската градска прокуратура все още няма яснота кога Мария Мургина ще бъде извикана на разпит

Oвама народни представители направиха днес пореден опит да намерят истината за оставката на Мария Мургина като директор на Националната агенция за приходите.

Независимият Яне Янев посочи по име директорката на агенцията в Бургас Румяна Дулева и я уличи в афера с продажба на имоти, за които е платила нищожни данъци. Дулева отговори на обвиненията на депутата с въпрос:

"Може би г-н Яне Янев иска семействата на данъчните да ровят в кофите за боклук ли? Кой не е купувал имоти през тези години и не е разделял с тях?"

Ръководителката на данъчните в Бургас обясни, че от 1998 г. има 30 записа на имоти, а не е собственик на 30 имота и уточни, че разкритията на депутата представляват атака срещу институцията.

"Тя е продиктувана от определени среди, с които ние имаме така или иначе някакви взаимоотношения", допълни Дулева.

Дулева намекна, че има много недоволни от работата на НАП-Бургас, защото миналата година е спряно източване на ДДС за 40 милиона лева, а прокуратурата проверява 19 фирми по сигнали на местните данъчни.

На национално ниво обаче

информационната система на данъчната агенция не работи

Това разкри днес депутатът Мария Капон, която прочете засекретения договор с фирма Бул, на която държавата е поръчала изграждането й още през 2004 г.

Системата струва 5 млн. евро, но не може да улови машинации с ДДС, защото не е свързана с информационната система на митниците.

"Има държавно покровителстване за това да не заработи такава система от самото начало и до днес както виждате пряката връзка не се осъществява", заяви Мария Капон.

Това е причината в данъчната и в митническата агенция да има директни и индиректни злоупотреби с ДДС, смята Капон.

"Няма данъчен в страната, който да си позволи да пусне платежно в момента за възстановяването на малки суми по ДДС, защо предстоят след няколко месеца избори, а в момента има сътресения в системата", отбеляза Мария Капон.

Това според нея може да предизвика фалити на малки фирми у нас.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии