Нощта на модата, която се случи на 8 срещу 9 септември, естествено преля в друга мащабна фешън проява, от която вече е неразделна част – Седмицата на модата в Ню Йорк. Тази година 7-дневният форум ще бъде засенчен донякъде от специфичния контекст на тържествата, отбелязващи 10-та годишнина от терористичните нападения от 11 септември, предвижда АФП.

Но в неделя, когато се пада юбилейната дата, ревютата ще се проведат нормално. Точно по времето, когато ще протече възпоменателната церемония в присъствието на президента Барак Обама,

Виктория Бекъм ще представи новата си колекция за майки и бебета.

Тя пристигна в Ню Йорк заедно с 2-месечната си дъщеричка Харпър. Със сигурност някои дизайнери още изпитват дискомфорт, припомняйки си трагичния вторник отпреди 10 години, когато всички модни ревюта бяха отменени. "Трудни са спомените за този ден – заяви Стефани Уинстън Уолкоф, директорка на Седмицата на модата в "Линкълн сентър" – Но бизнесът си е бизнес. Ние ще отбележим тази дата с цялата почит към паметта на жертвите, но трябва да продължим напред, в името на модната индустрия!"

Нюйоркската Седмица на модата за сезона пролет-лято 2012 беше открита

от марката Nicholas K. Тя е собственост на братята Никълъс и Кристофър Кунц и от бранда показаха ефирни рокли, моделите им бяха с качулки или с дълги шалове върху косите, вързани настрани. За мъжете преобладаваше средно-късата подстрижка, както и задължителното шалче около врата, панталони над коляното, стегнати в талията от въжен колан за постигане на небрежен вид.

При BCBG дизайнерът Макс Азриа наблегна на плисето и на големите цветни геометрични фигури. Тук дългите рокли бяха с изчистени и строги кройки, с единствена волност в цветовете – оранжево, жълто и зелено.

Ричард Чай също наблегна на цвета с коралови мъжки и женски сака, с щедри щампи по роклите, ризите и шортите. А японецът Тадаши Шой почерпи вдъхновение за своите модели от лалето – "цветето на красотата и грацията", според неговите думи.