"На фона на световната финансова криза у нас е сравнително спокойно заради сравнително добрата и благоразумна фискална политика в последните години. Това е признание на Световната банка и на ЕС. Такава политика как се прави без приходна част? Не ви ли се струва, че всичко това, което се случва е ирационално".

Така министърът на финансите коментира оставката на Мария Мургина и изнесените факти от Яне Янев за схеми за източване на ДДС.

"Това е атака срещу финансовата стабилност на страната. Може би по стар български обичай се правят дребни предизборни закачки. (...) Какво е доказано? В нормалния свят господства принципа на невинност", отбеляза още министърът.

"Нищо не ми е обяснено. Госпожа Мургина подаде оставка заради натрупано напрежение. От информацията, която имам, никъде не става въпрос за източване на ДДС", каза той по повод отказания достъп на вече бившата шефка на НАП до класифицирана информация.

Орешарски напомни, че не принадлежи към нито една политическа сила от трите управляващи. За последните четири години не е имало случай на натиск да обслужвам политически интереси, увери той.

"От кога опозицията има разследващи функции? Имат ли доказателства? Какво да кажат в предизборна ситуация?

Защо коментираме неща, които не сме виждали?

попита той. Колкото до персоналната "атака" от страна на Георги Кадиев, който заявил, че ще напусне БСП, ако Орешарски стане депутат от левицата, Орешарски заяви: "Не мисля, че БСП ще понесе голяма загуба, ако Кадиев напусне редиците на партията. Не е той човекът, който може да ми поиска оставката".

Министърът коментира и твърденията, че Мария Мургина затворила вътрешния контрол в НАП: "Това е поредната налудничава идея. (...) Разформироването не е закриване. Отделите са същите, но с по-малко началници. Нито един не е напуснал контролните постове в НАП".

Стоя зад всички мои експерти до доказване на вина,

заяви Орешарски. По отношение на оповестените от Емил Димитров-Ревизоро прякори, финансистът каза: "Ако тези "нежни" имена осигурят този ръст, ще предложа да бъдат наградени. (...) Предполагам, че на повечето хора това са имена от ученическите години".

"В целия си живот вашият вчерашен събеседник (Ревизоро – бел.ред.) е ръководил шест месеца Агенция "Митници". Те са единствения период в историята на митниците, когато приходи са по-ниски спрямо предходния период", отбеляза министърът.

"В момента сме едни от най-стабилните макроикономически в Европа. Всичко друго, което се говори, са спекулации. Най-вероятно мотивите са политически с доза безотговорност", повтори Орешарски и добави:

"Единственият случай за източване на ДДС беше в Пловдив и беше разкрит от инспектората на НАП. Има още няколко случая, които НАП е разкрила".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето